Home » Trudnoća i porod » Porod-kada je dobro djeteta na prvom mjestu

Porod-kada je dobro djeteta na prvom mjestu

POROD – KADA JE DOBRO DJETETA NA PRVOM MJESTU

Novorođenčad osjeća bol. Porod je i za njih vrlo naporan čin. Ali taj napor je poput napora leptira koji se mora osloboditi kukuljice da bi bio spreman na let. Novorođenčad je za porod osposobljena. Pri tome im je potrebna naša nježna dobrodošlica i samo u rijetkim slučajevima medicinska intervencija.
Međutim, svjedoci smo stalnog i općeprihvaćenog ne previše nježnog postupanja s našom osjetljivom novorođenom djecom, djelomično iz straha i nevjere u vlastite prirodne instinkte. Podvezivanje pupkovine odmah nakon rođenja je samo jedan primjer vrlo stresnog čina nad našom novorođenčadi. Neposredno nakon poroda djetetovo srce i pluća prolaze dramatične promjene adaptacije relativno brzo. Iz vodene sredine u kojoj ga majka hrani preko pupkovine dijete prelazi u zračni okoliš gdje se pluća moraju proširiti i tako započeti proces disanja. Dok se ova promjena događa, pupkovina i dalje pulsira, čak i nakon poroda, pa beba ima još uvijek stari sustav oksigenacije koji obavlja dio posla dok se novi sustav polako uspostavlja. Prekidom pulsacija u pupkovini tjeramo bebu da vrlo brzo mora prijeći, brže nego li je potrebno, na sustav izvanmaterničnog života – na zračni okoliš.
Samo rijetkoj djeci je omogućen prvi i tako važni kontakt s toplim majčinim grudima i prvi kolostrum neposredno po rođenju.
Svi medikamenti koji se rutinski koriste u porodu ne bi li porod ubrzali prolaze kroz posteljicu do djeteta teškog u prosjeku 3 kilograma! Djeca koja se rađaju iz prirodnog, nemedikameniziranog poroda rađaju se aktivnija i spremnija za sisanje.
Prvih nekoliko tjedana života ključno su razdoblje za prilagodbu djeteta i roditelja. Provedena istraživanja iznova i iznova pokazuju kako su ti prvi tjedni života ključni i za zdravlje djeteta.