Home » Trudnoća i porod » Duhovnost: put u tajnu života moga djeteta

Duhovnost: put u tajnu života moga djeteta

Proces vezivanja za dijete počinje znatno prije samog poroda. Kroz susrete nastojimo osvijestiti trudnicama i njihovim supruzima činjenicu da je nerođeno dijete osjetilno zrelo i spremno za interakciju. Činimo to ponajviše kroz duhovni pristup čudesnom novom životu po kojem smo iznimno darovani i počašćeni. Kroz radionice duhovne priprave, nastojimo dublje proniknuti u pitanja koja svaki čovjek ponaosob postavlja sebi: Tko sam? Odakle dolazim? Kamo idem? Tko je moje dijete? Odakle dolazi? Krajnji cilj je pokušaj da se polaznicima približi ideja o pouzdanju u Život. Život koji se savršeno razvija u njenom tijelu, a bez ikakvog osobitog svjesnog utjecaja i aktivnosti od strane majke. Djetetu treba samo to što mu majčina posteljica može osigurati – toplinu i hranu i njene pozitivne emocije. Kako dijete osjeća majčinu uznemirenost tako osjeća i njezino smireno pouzdanje. Smireno pouzdanje je poželjan ritam hoda žene kroz trudnoću i porod.
Od začeća se u majčinoj utrobi razvija jedinstvena i neponovljiva osoba duha, psihe i tijela koja od svojih roditelja treba bezuvjetnu ljubav, prihvaćanje i sigurnost. Pozitivan protok kroz komunikacijske kanale (duhovni, tjelesni i psihički) stvara prenatalno vezivanje, a uz obogaćeni prenatalni razvojni okoliš kroz primjerenu prenatalnu stimulaciju omogućuje se i uspostava funkcionalnih neuronskih mreža. Već i na tjelesnom planu puno toga određeno je prenatalnim razvojem osjetila.