Home » Roditeljstvo » Platnene pelene

Platnene pelene

Pri spominjanju platnenih pelena na pamet padnu pelene koje su koristile naše mame i bake- tetra pelene, oko kojih je bilo dosta posla: pranje, iskuhavanje, peglanje, komplicirano slaganje na dječju guzu….. Ukratko, na pamet padne gubitak vremena i komplicirano korištenje. Vremena su se promijenila, a i platnene pelene s njima.

Moderne platnene pelene su jednostavne za upotrebu (ne iskuhavaju se, ne peglaju se), napravljene su od prirodnih materijala (čime su ugodnije i zdravije za nošenje od jednokratnih pelena), puno manje zagađuju okoliš a što je najznačajnije donose veliku uštedu (čak i kad se uključi cijena struje i vode za njihovo održavanje).
Kad je ušteda u pitanju govori se o minimalnoj uštedi u prve dvije godine od 5.000,00kn, ušteda se povećava za dodatnih 2.700,00kn u trećoj godini pelenaštva.
Za pranje pelena možete koristiti deterdžent koji inače koristite, ali u manjoj količini (preporuča se jedna žlica praška). Preporučena temperatura pranja je 60°C. Pri toj temperaturi bit će uništene bakterije i gljivice, a pelene će biti dobro oprane. Pranje na toj temperaturi također je povoljnije za okoliš. Nemojte koristiti omekšivač ni izbjeljivače. Omekšivač jako smanjuje moć upijanja pelene i može štetiti koži djeteta.

Dok pelena čeka pranje možete ih čuvati koristeći suhu ili mokru metodu. Suha metoda – Popišanu pelenu direktno stavite u kantu s poklopcem, ispiranje nije potrebno. Ako je pelena pokakana, stolicu obrišite toaletnim papirom, isperite pod mlazom vode u školjku i zatim stavite u kantu. Mokra metoda – Ako ćete pelene držati u vodi, u kantu dodajte i malo alkoholnog octa (otprilike 125 ml na 10 l vode). Ako pelene stoje duže od dva dana, promijenite vodu da izbjegnete neugodni miris.

Što se sušenja tiče preporučamo sušenje na suncu, to je izvrstan način da prirodno uklonite mrlje jer UV zrake djeluju izbjeljujuće i dezinficirajuće. Sušenje u sušilici malo smanjuje moć upijanja pelene, a stalno sušenje u sušilici skraćuje vijek trajanja pelena u odnosu na one koje se suše na zraku. Glačanje pelena nije potrebno.

Koliko je pelena potrebno? 20-25 pelena za novorođenče, za starije dijete sasvim je dovoljno 20 komada te 3-4 nepropusnih gaćica, svake veličine (ako koristite pelene koje nemaju nepropusni sloj).

Kao i odjeća platnene pelene dolaze u različitim krojevima i raznim veličinama (mogu biti one size- pelene su drukerima podesive u tri različite veličine i u dubinu i u širinu, pa ćete istu pelenu koristiti za bebu od njezinog rođenja, pa sve dok je u pelenama). Savjet bi bio da ne kupujete velike pakete pelena već da od raznih proizvođača uzmete dvije – tri pelene i onda ih iskušate.
Postoji nekoliko vrsta platnenih pelene, neke trebaju zaštitne gaćice, neke ne. Za više informacija o platnenim pelenama možete prisustvovati našim radionicama o platnenim pelenama, a slobodno nam se obratite i na broj 095/8529565 za sva pitanja vezana uz platnene pelene i korištenje istih.

Dodatne informacije možete naći na:
ppjosipa